Buyer persona mesterséges intelligenciával – Lehetséges?

A mesterséges intelligencia jön, és letarolja az egész világot – valahogyan így képzeltem el a sci-fi filmekbe illő jelenetet, ami végül egészen picit másként zajlik éppen napjainkban. A világot nem tarolja le ugyan, viszont az online marketing életet teljesen felforgatja. Néha egészen megdöbbenek, hogy mennyiféle dolgot lehet csinálni AI segítségével. Tudtad, hogy buyer personát is készíthetsz a mesterséges intelligenciával?

Buyer persona mesterséges intelligenciával? A mesterséges intelligencia hatása az online marketingre

Egyre több mesterséges intelligencia alapú megoldás jelenik meg az online felületeken. Verma és szerzőtársai 2021-es kutatásukban már arról írtak, hogy rengeteg szakember véli úgy, hogy a mesterséges intelligencia fontos szerepet fog betölteni be társadalmunk jövőjében. És nem is sokat tévedtek. Az online marketing szakembereként semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni a mesterséges intelligencia megoldásokat, hiszen rengeteg mindenre fel lehet használni ezeket. Gondoljunk csak az ingyenesen használható ChatGPT-re! Haleem és szerzőtársai (2023) szerint többek között a Walmart, az Amazon, az eBay, az ASOS és az IKEA is átalakította a webhelyét annak érdekében, hogy az a ChatGPT-re optimalizálva. Te is rengeteg mindenre használhatod a ChatGPT-t! Mire?

Mire használhatod a ChatGPT online marketingedben?

Abdelkader (2023) tanulmányában részletesen összeszedte, hogy mire is használható a ChatGPT az online marketingben. Az alábbi célok esetében te is hasznát veheted:

  • Brand menedzselése, PR tevékenység támogatás, tartalomgyártás: Olyan online tartalmak generálása, mint blogbejegyzések, közösségi média posztok, landing oldalak, hirdetések szövegezése, sajtóközlemények megfogalmazása, illusztrációk készítése.
  • Oktatás: Különböző oktatási anyagok készítése, vázlatok összeállítása, szövegek elkészítése – ugyanazt tudom mondani, mint az előző pontban.
  • Kutatás: Információk feldolgozása, hírek összegyűjtése (a ChatGPT nyelvi modellje friss hírek feldolgozására nem képes, adatbázisában nincsenek benne a legfrissebb adatok).
  • Vevőszolgálat: Ügyfelek kérdéseinek megválaszolása, 0-24-es ügyfélszolgálat fenntartása a mesterséges intelligencia alapú chat segítségével.

Buyer persona mesterséges intelligenciával, mikor még a tartalomgyártás is nehézkes?

A mesterséges intelligenciával szinte bármilyen szöveges tartalmat meg tudsz íratni, de ezek tényleg hatékonyak? Az talán a legnagyobb probléma, hogy a mesterséges intelligencia nem ismeri annyira a cégedet, márkádat, vásárlóidat, a folyamatidat, mint te magad, így nem tud erre megfelelően optimalizált tartalmat gyártani. Ugye lényegéből pont ez lenne a célja a buyer persona modellezésének, hogy a vásárlóid érdeklődési körének megfelelő tartalmakat tudj készíteni, amiket jókor, jó helyen, jó üzenettel megosztva velük elérheted a célodat, eladhatsz nekik. A mesterséges intelligencia nem gyárt neked buyer personára optimalizált tartalmat – hiába működik valami az egyik márkának, egy másik márkának lehet, hogy teljesen más fog. Továbbá a mesterséges intelligencia alapú ChatGPT sokszor állít valótlanságokat, rosszul fogalmaz, és nem terjed ki a tudása 2021 utánra. Írtam már én olyan cikket a mesterséges intelligenciával, amit 34 ezren olvastak el, de a cikk témáját, címét én adtam meg, miután sok nem releváns témaötlet kaptam, a buyer personáim részletes leírása után, valamint én kerestem meg hozzá a megfelelő kulcsszavakat, és tettem keresőoptimalizálltá is, tehát a lényegi részét én csináltam, csupán egy kis időt spóroltam – az egyébként nem túl minőségire sikeredett- fogalmazáson. Annyival kiegészíteném, hogy a tudományos anyagokhoz még kevesebb hozzáférését érzem, illetve a tartalmakat sem tudja megfelelően összefoglalni, legalábbis nekem még nem sikerült rávennem. Gyorsnak gyors, bár bonyolult problémák megválaszolására sem mindig képes. Nem egyszer fordult már velem elő, hogy a mesterséges intelligencia alapú chat a kérdésemre nem tudott válaszolni, nem értette úgy igazán meg, csak folyamatosan ugyanazt ismételgette.

Buyer persona mesterséges intelligenciával lépésről-lépésre

Ezek után, hogy a mesterséges intelligencia nem igazán tud buyer personára optimalizált tartalmat készíteni, vajon tud buyer personát gyártani? Bár a szakirodalom nem tesz említést ezen felhasználási területről, mégis fellelhető AI alapú buyer persona generátor, méghozzá ITT. Leteszteltem, leírom, hogyan lehet használni. A buyer persona generálása úgy működik, hogy neked kell megadnod bizonyos adatokat a cégről, egészen pontosan erre a 3 kérdésre kell válaszolni:

  • Ismertesd a termékedet/szolgáltatásodat! – Add meg a kínált termék vagy szolgáltatás rövid leírását, mit csinál a céged, és miért rész.
  • Unique selling proposition – Röviden írd le az egyedi termék/szolgáltatás előnyöket, miért vagy jobb mint mások, mivel adsz többet, mint mások?
  • Versenytársak – Írj néhány példát a versenytársakra, akik hasonló terméket vagy szolgáltatást kínálnak, mint te!

A következő lépés az buyer persona néhány adatának megadása:

  • Év
  • Nem
  • Ország
  • Város
  • Hobbi
  • Tanulmányok foka
  • Foglalkozás
  • Iparág
  • Jövedelem

Buyer persona mesterséges intelligenciával: ez lett az eredmény

És az eredmény? A mesterséges intelligencia generál neked egy buyer personát – sőt még negatív buyer personát is lehet csinálni – ami többé-kevésbé olyan, mint amilyennek lennie kell, vannak benne jó részek, és vannak rosszak is. Az alábbi képen mutatom a nagyjából jó, és a teljesen rossz részeket, a mi saját marketinges példánk alapján.

A jó részként az emelném ki, hogy segít elgondolkozni. Össze kell szedned a céged erősségeit, egy leírást kell adnod, hogy mit is tudsz adni a felhasználóknak -segít kicsit összeszedni ezeket. Viszont annak ellenére, hogy elmondasz részletes információkat a mesterséges intelligenciának cégedről, márkádról nem fogja azt tudni, amit te hosszú évek alatt megtapasztaltál. Minden egyedi folyamatot, apró kis résztudnivalót nem tudsz átadni egy ilyen online platformon – viszont ez a platform, és a létrehozott buyer persona mindenképpen segít a továbbgondolásban. De hogyan is várhatnánk el, hogy tökéletes buyer personákat csináljon nekünk a mesterséges intelligencia alapú rendszer, amikor nemcsak marketinges tudás, hanem megfelelő kutatás, számadatok sincsenek mögötte?

Hogyan modellezd a buyer personádat mesterséges intelligencia nélkül?

A mesterséges intelligenciának akármilyen részletesen is magyarázod, hogy mit csinál a céged, milyen USP-jei vannak, mégsem fogja azt tudni, amit te, illetve munkatársaid hosszú évek alatt megtapasztaltak. Ahogyan minden vásárló más-és más, a szervezetek is azok. A mesterséges intelligencia mégsem tudhat neked tökéletes buyer personát csinálni – hiszen nemcsak releváns marketingtudás nincsen mögötte, hanem az elengedhetetlen kutatások is hiányoznak, és a szükséges adatokra sem lát rá. Klepek (2019) kutatása arra irányult, hogy feltárja,milyen tartalmak keringenek az interneten a buyer personákkal kapcsolatban, a Google első 10 találatának cikkét elemezte, és azt vette észre, hogy ezekből a cikkekből hiányzik a részletes módszertani leírás, empirikus megalapozottság és tanulmányokra való utalás. Csupán 2 cikkben szerepelt utalás arra, hogy a buyer pesonák modellezéséhez adat kell, pedig adat kell!

Mit csinálj, ha cégedre szabott, valóban hatékonyan működő buyer personát szeretnél? Kérd ajánlatunkat! Több éves marketing tapasztalatunkat, iparági ismeretünket, és a PhD képzés alatt tanultakat nem helyettesíti semmi! Adatalapú buyer persona modellezése, amitől garantáltan hatékonyabb lesz az online marketinged IDE kattintva!

Források
Abdelkader, O., (2023): ChatGPT’s influence on customer experience in digital marketing: Investigating the moderating roles. Heliyon, 9(8). DOI: 10.1016/j.heliyon.2023.e18770
Haleem,A., Javaid, M., Singh, R., P. (2023): An era of ChatGPT as a significant futuristic support tool: a study on features, abilities, and challenges, BenchCounc. Trans. Bench. Stand. Evalu. , 100089, DOI: 10.1007/978-3-030-73951-0_7
Klepek, M. (2019): Buyer personas: Its use and limitations in online marketing, Marketing Identity, 7(1), 886-896.
Verma, S., Sharma. R., Deb, S., Maitra, D. (2021): Artificial intelligence in marketing: Systematic review and future research direction. International Journal of Information Management Data Insights 1(1), DOI: 10.1016/j.jjimei.2020.100002

Leave a Comment