Mik azok a buyer personák és miért fontosak szállodád számára?

Sok szálloda feltételezi magáról, hogy eleget tud ideális vendégeiről ahhoz, hogy megfelelő szolgáltatásokat kínálhasson számukra. Habár tény, hogy idővel egyértelművé válik, hogy kik alkotják egy szálloda ügyfélkörét – üzleti utazók, családok, párok stb. –, ebből még nem derül ki, hogy miért pont a te szállodádat választották ezek a vendégek szálláshely gyanánt. Ehhez buyer personákra van szükség.

Néhány jól kialakított buyer persona rengeteget segíthet a szállodai marketingben, hiszen elkészítésük során temérdek adatot gyűjtesz majd össze vendégeidről. Ezek az adatok később segítenek majd az ő igényeikhez igazítani marketingstratégiádat (beleértve a tartalmakat, az üzeneteket), illetve akár szállodád kínálatát is.

De mik azok a buyer personák és miért olyan fontosak egy szálloda számára?

Az ideális szállodai vendég

Mi motiválja vendégeidet arra, hogy nálad foglaljanak szobát? Mit várnak el egy szállodától? Mi tarthatja vissza őket a szobafoglalástól? Alaposan el kell gondolkodnod azon, hogy kinek is szól szállodád kínálata, és hogy hogyan járhatsz a kedvükben.

A buyer personák pontosan ebben segítenek. Ezeket a fiktív személyeket egy-egy ideális szállodai vendégtípusod tulajdonságaival ruházol fel, hogy pontosan tudd, kiknek szól marketinged.

Egy hatékony buyer persona létrehozása

Bizonyára már most sokat tudsz szállodád ügyfeleiről, de ha szeretnéd még csábítóbbá tenni hoteledet ideális vendégeid szemében, akkor pontosan tudnod kell, hogy kik ezek az emberek, és hogyan gondolkodnak.

Miután összegezted a vendégeidről eddig összeszedett információkat, egyéb tényezőket is figyelembe kell venned:

  • Nem és kor
  • Jövedelem (és annak elköthető része)
  • Vendégtípus (üzleti vagy szabadidős utazó, csoportok stb.)
  • Szállodakeresés preferált módja

Habár a buyer personák fiktív személyek, nagyon is valós információk alapján készülnek el azt illetően, hogy mi motiválja ügyfeleidet, és miért választják a te szállodádat a versenytársak helyett. Minél több információt sikerül összegyűjtened ezekről a vendégekről, annál jobb.

Miután az információk elemzésével sikerül leszűkítened a kört csupán néhány konkrétan definiált ügyféltípusra – a legtöbb szállodának 3-4 buyer personája is van –, elkezdheted fellendíteni szállodád marketingjét az újonnan szerzett tudásoddal.

De miért kellenek buyer personák?

Ha nem tudod pontosan definiálni vendégeid igényeit és szükségleteit, akkor egyszerűen nem fogsz tudni meggyőző értékajánlattal előállni nekik – legalábbis nem elég meggyőzővel ahhoz, hogy nálad foglaljanak szobát.

A buyer personákkal továbbá nem csupán marketinged teheted sokkal hatékonyabbá, hanem szállodai tevékenységeid egyéb részeit is (pl. ügyfélszolgálat, az online foglalási felület egyszerűsítése stb.)

A vendéginformációk összegyűjtése

A buyer personák kialakítása során ne félj konkrét kérdéseket feltenni szállodád vendégeinek. Nagyon fontos, hogy ezek a fiktív profilok nem feltételezések, hanem valódi adatok alapján készüljenek el. A kijelentkezéskor például megkérdezheted tőlük (illetve megkérheted erre a recepciós kollégát), hogy mit várnak el egy szállodától, és hogy a te hoteled mennyire felelt meg ezeknek az elvárásoknak.

Minden közvetlenül az ügyfelektől érkező információ fontos lehet a personák elkészítéséhez, ezért használj ki minden lehetőséget az ügyféladatok összegyűjtésére.

Leave a Comment